salam
alhamdulillah untuk pagi yg ceria dan damai..pagi2 kalu dapat makan kuih manis2...mmg manis la sepanjang hari..hehe
arini ummi nk share sejenis kuih traditional kelantan...ujan2 baru ni mmg banyak la stok ubi kayu @ tapioca...so ummi berkesempatan tgk my mum buat kuih TONYOH UBI...mungkin sesetengah tempat di kelantan panggil kuih ni dgn nama lain...tp kami panggil die tonyoh ubi..
ummi terus je la view pict..sng nk phm
ubi kayu yg dah siap dibuang kulit, dibersihkan n disagat/ditonyoh **ummi dh puas pk istilah yg sewaktu dgn nya...menjadi halus2...masuk dalam bekas pengukus utk dikukus..
kukus la kasi ubi kayu tu msk...
sementara tunggu ubi masak...cairkan menisan/gula melaka bersama daun pandan ...
gaulkan cairan menisan tadi bersama ubi kayu yg tgh dikukus...gaul rata
bila dah masak...boleh dimakan bersama kelapa muda...rupanya mcm pulut manis'n?
zoooomm....
rupa tonyoh ubi tanpa kelapa.....sedappppp bangat...
aik...tetiba kuar jah hafsah...heheh...jah tgh mkn ubi kayu rebus...
boleh habis ke tu?...budak joho ni xsuke mkn manis2...
simple je buat kuih ni...kejap pn kejap...sp yg belom pnah makan boleh la cuba buat...sbb klu nk cr kat kedai...ermmm...mcm xda jer...ad ke org jual kuih ni....?
sekian...
No comments:
Post a Comment